MEE Zuid-Limburg

Ontmoet onze stagiaires

Ontmoet Jana Bleijlevens stagiair consulent bij MEE Zuid-Limburg

Ik ben Jana Bleijlevens en ik ben derdejaars student Pedagogiek aan Fontys Hogeschool. Ik loop drie dagen per week stage bij MEE Zuid-Limburg. Tijdens de stage zijn er verschillende taken die je kan uitvoeren. Zoals het begeleiden van groepen, het geven van trainingen, op huisbezoek gaan en cliënten ondersteunen met vragen die ze hebben.

MEE Zuid-Limburg is een organisatie die er voor kwetsbare mensen is die cliëntondersteuning nodig hebben zoals mensen met een: verstandelijke beperking, psychische beperking, chronische ziekte, Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) en Autisme. Daarnaast is MEE er voor het sociale netwerk zoals de ouders, vrienden, kennissen en vrijwilligers. Ook zijn ze er voor professionals zoals gemeentes.

Zoals je ziet kom je dus met veel verschillende doelgroepen in aanmerking. Dit zit niet alleen in de beperkingen, maar ook in de leeftijd. Zo is MEE er voor mensen van 0 tot 100 jaar. Een dag ziet er dan ook iedere dag anders uit. Het ene moment verzorg je een training voor kinderen van 12 tot 17 jaar op het speciaal onderwijs over omgaan met geld.  Vervolgens ben je op huisbezoek met een collega bij een gezin met een kind van 4 jaar met vermoedens van autisme voor Integrale Vroeghulp. Daarna ben je op huisbezoek bij een mevrouw van 70 jaar met laaggeletterdheid voor het helpen met omgaan van regelzaken. En het andere moment volg je zelf een training over het ervaren van een licht verstandelijke beperking.  Kortgezegd het werk dat je doet is dus heel divers waardoor je je op veel verschillende gebieden kunt ontwikkelen.

Tijdens de stage biedt MEE ook intervisie aan en is er een studententeam. Hierin worden ervaringen gedeeld en kan er gesproken worden over bijvoorbeeld de aanpak van situaties. Dit vind ik zeker een pluspunt. Daarnaast is er veel ruimte voor je eigen inbreng. Zo kun je zelf aangeven welke opdrachten je zou willen oppakken.

Ik vind het een fijne organisatie om stage te lopen omdat de collega’s collegiaal zijn en je kunt altijd bij ze terecht voor vragen. Kortom zou ik MEE Zuid-Limburg zeker aanraden als stageplek.

Ontmoet Laura Aben stagiair consulent bij MEE Zuid-Limburg

Ik ben Laura Aben derdejaarsstudent Social Work aan Zuyd Hogeschool te Sittard. Als derdejaarsstudent loop ik 32 uur per week stage bij MEE Zuid-Limburg. Gedurende het werken bij MEE heb ik verschillende taken; het ondersteunen van consulenten, aansluiten bij en/of zelfstandig op huisbezoek gaan, aansluiten bij diverse overleggen en werkbezoeken, ondersteunen bij het ontwikkelen en geven van trainingen aan cliënten maar ook aan consulenten, onderzoek verrichten voor verschillende hulpvragen van cliënten en natuurlijk cliënten ondersteunen bij hun hulpvragen en het behalen van hun doelen. Een dag bij MEE Zuid-Limburg bestaat uit diverse taken en afspraken. Geen dag is hetzelfde. Dit maakt de stage heel interessant en leerzaam. 

 

De doelgroep waarmee je werkt is ook erg divers. Het gros van de mensen heeft een licht verstandelijke beperking (LVB) dit gaat echter vaak gepaard met een andere problematiek. Problematieken ofwel kwetsbaarheden die regelmatig in combinatie voorkomen zijn: Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), Autisme, lichamelijke beperkingen en diverse andere psychische stoornissen. De diverse doelgroep maakt stagelopen bij MEE Zuid-Limburg afwisselend en een echte uitdaging. 

Ik heb gedurende mijn stage bijvoorbeeld een cliënt ondersteund bij het creëren van een dagritme en het opruimen van haar overvolle bovenverdieping. Verder heb ik een cliënt ondersteund die een nieuwe woning zocht en vervolgens op zichzelf is gaan wonen. Hier komen een aantal regelzaken bij kijken die ik samen met de cliënt heb uitgevoerd. Een andere hulpvraag waar ik mee bezig ben geweest was een moeder die graag wilden dat haar kinderen op zwemles gaan maar hier de financiële middelen niet voor hebben. Middels een fondsaanvraag heb ik hen verder op weg geholpen.

Met een andere cliënt die kampt met een vermijdende persoonlijkheidsstoornis heb ik gewerkt aan het creëren van overzicht van zijn/haar financiële situatie, gezocht naar sociale activiteiten en vervolgens besproken hoe hij/zij dit het beste kan aanpakken en volhouden. De casussen lijken in eerste instantie vaak ‘simpel’. Toch zitten er ontzettend veel leermomenten verscholen die je gaandeweg zult blijven tegenkomen.

Naast het cliënt contact zijn er ook genoeg andere taken. Ik heb bijvoorbeeld samen met een collega een training Vrienden maken Vrienden houden gegeven aan een groep cliënten. Ook ben ik bezig geweest met het onderzoeken van beleidstukken en het vernieuwen van een spel dat wordt gebruikt tijdens ondersteuningstrajecten en trainingen. Momenteel ben ik met een paar collega’s bezig om een training opvoedondersteuning te ontwikkelen voor andere consulenten van MEE.  

Bij MEE Zuid-Limburg krijg je ontzettend veel vrijheid met de bijbehorende zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Je hebt eigen regie over je agenda en taken. Het is aan jou om op zoek te gaan naar de dingen die je graag wil leren. Je werkt veel zelfstandig maar zeker niet altijd. Er zijn ongeveer 60 consulenten die je kunt raadplegen wanneer je ergens tegen aanloopt of vragen hebt. Verder wordt je gekoppeld aan één consulent die je in je eerste weken mee op sleeptouw neemt en tot slot maak je deel uit van het studententeam. Het studententeam bestaat uit alle stagiaires van soms diverse opleidingen. Als studententeam kom je regelmatig samen om met en van elkaar te leren.

Tijdens je stage bij MEE krijg je ontzettend veel mogelijkheden om je verder te ontwikkelen als toekomstig professional. Het is aan jou om die mogelijkheden op te zoeken en aan te grijpen. Er zijn genoeg mensen die bereidt zijn om jou daar waar nodig te ondersteunen.  De organisatie ontvangt je met open armen. Na verloop van tijd maak je echt deel uit van MEE. Het vergt wat werk maar het levert je enorm veel op.

Ik ben van mening dat MEE Zuid-Limburg voor een Social Work student de ideale stageplek is wanneer je het echte sociaal werk wil leren kennen. Alle doelgroepen, theorieën en methodieken die in de eerste twee jaar van de opleiding worden aangereikt zie je tijdens je stage terugkomen. De welbekende spagaat van de sociaal werker, de empowermentbenadering, eigen regie, Positieve Gezondheid,  het oplossingsgericht werken en de motiverende gespreksvoering zijn enkele voorbeelden. Bij MEE Zuid-Limburg kun je ontdekken en leren welke sociaal werker of professional jij wil zijn!