MEE Zuid-Limburg

Ontmoet onze medewerkers

 

Ontmoet Dagmar cliëntondersteuner/consulent bij MEE Zuid-Limburg

Een werkdag bij MEE is nooit saai. De cliënten, hun vragen en hun situaties zijn steeds weer anders. De afwisseling en het werken met mensen vind ik erg leuk. Als consulent bij MEE ondersteun ik mensen met allerlei soorten beperkingen, ongeacht de leeftijd. In mijn caseload zitten ook cliënten met multiproblematiek en meervoudige beperkingen.

Vandaag ben ik voor de laatste keer op huisbezoek gegaan bij een mevrouw die een erg verdrietige en enerverende tijd achter de rug heeft. Na een ingrijpende periode waarin ze onder meer haar man verloor, aan haar bestaanszekerheden werd getornd en ze veel stress en verdriet had, gaat het inmiddels mede door mijn ondersteuning vanuit MEE een heel stuk beter. Uiteindelijk moet iemand het toch (weer) zelf doen. Ik vind het sjiek dat ik heb kunnen bijdragen aan het weer op de rit krijgen van haar leven. Mevrouw zelf is ook erg blij met de geboden ondersteuning. Dat geeft voldoening. Binnenkort start er een stuk thuisbegeleiding die haar verder gaat ondersteunen waar dat nodig is. Dat betekent voor mij (en haar!) met een goed gevoel afscheid nemen. Top!

Morgen heb ik een gesprek met een moeder van een volwassen zoon met autisme. Ze is erg bezorgd en heeft moeite om hem los te laten. De zoon heeft daar niet zo’n probleem mee en gaat zijn eigen gang. Dat ze daarbij soms weken geen contact met hem kan krijgen vindt ze lastig. Ik denk als professional met haar mee in de situatie en vraag of ze behoefte zou hebben om eens samen hierover in gesprek te gaan met een ervaringsdeskundige. We bieden deze mogelijkheid namelijk bij MEE en een aantal cliëntondersteuners, waaronder ik, zijn hierin speciaal opgeleid.

Verder ondersteun ik in het kader van één van onze participatieprojecten arbeid op dit moment een man van bijna zestig die onder andere graag wil weten of hij misschien autisme heeft en zich erg eenzaam voelt. Mooi dat we hem met de integrale arbeidscoach hierbij kunnen ondersteunen en uiteindelijk daarmee ook voor een stukje kunnen bijdragen aan het duurzaam participeren in arbeid. Immers, belangrijke dingen die spelen op diverse levensgebieden hebben invloed op elkaar. Zo draag ik in mijn dagelijks werk stukjes bij aan MEEdoen mogelijk maken.

“MEE geeft mij vrijheid en vertrouwen. Dat ik mijn werk zelf mag indelen vind ik erg fijn. Zo kan ik werk en privé goed op elkaar afstemmen. Ik krijg de ruimte om met kleine dingen wezenlijk verschil te maken en me te ontwikkelen.”

Een aantal jaar geleden heb ik bij MEE de training ‘Sociale Netwerk Versterking’(SNV) mogen volgen. Onlangs heb ik de training ‘Teken je boodschap’ gevolgd. Deze training wilde ik graag volgen om cliënten nog beter te kunnen ondersteunen bij het duidelijk krijgen en maken van hun verhaal en plan. Ik vind het een mooie verdieping op de methode SNV die ik in mijn dagelijkse praktijk graag toepas. Super dat MEE me faciliteert om deze training te volgen!

“De goede werksfeer, de leuke collega’s, de prettige werkrelatie met mijn leidinggevende, allerlei ontwikkelmogelijkheden en het afwisselende, betekenisvolle werk maken dat ik me na ruim 15 jaar nog steeds thuis voel bij MEE.”

Tip voor nieuwe medewerker:
Je voert veel van je werk voornamelijk zelfstandig uit met je eigen caseload maar je maakt ook deel uit van een of meerdere teams en/of je vervult meerdere taken. Het is dan ook belangrijk dat je goed kan structuren en plannen maar ook kan samenwerken (intern en extern). Trek aan de bel als dat nodig is en pak ruimte waar je mogelijkheden ziet of hebt. 

Ontmoet Frank cliëntondersteuner/consulent bij MEE Zuid-Limburg

Ik vind het leuk om te proberen de cliënt met zijn beperking gewoon te kunnen laten leven in zijn dorp of wijk. Gewoon kunnen meedoen, maakt dat de maatschappij er meer en meer oog voor heeft dat mensen met een beperking erbij horen. Door bij MEE te werken, kun je echt iets betekenen voor mensen en de samenleving.

Als consulent bij MEE heb ik meestal te maken met licht verstandelijk beperkte volwassenen en hun gezin. Vaak lopen ze tegen problemen aan vanwege hun beperking. Er zijn bijvoorbeeld geldzorgen of werk loopt niet op rolletjes. Instanties hebben allerlei regels, uitzonderingen, wetmatigheden die mijn cliënten vaak niet begrijpen.

Voor de Coronacrisis had ik op een werkdag vaak huisbezoeken bij cliënten. Soms betekende dat dat je nog vol was van je vorige huisbezoek en dan ineens weer op een heel andere toon in het volgend bezoek bezig was. Het hielp dat je tussendoor even in de auto zat. Nu tijdens de Coronacrisis vinden er minder huisbezoeken plaats. Samen met de cliënt bekijk ik of een huisbezoek noodzakelijk is of dat we op een andere manier contact kunnen hebben. Bijvoorbeeld via beeldbellen of appen. Of we spreken op een externe locatie af of maken een wandeling. Als consulent bij MEE zoek je naar de mogelijkheden. Dat vraagt creativiteit en flexibiliteit. Daarnaast heb ik op een werkdag veel telefonisch contact met hulpverleners, betrokkenen, etc. en overleg ik met collega’s.

“Ik werk graag bij MEE. Je bent baas over je eigen agenda. Er is veel vertrouwen van de organisatie dat wat ik doe ook is wat MEE wil dat ik doe in casussen. En dat is telkens weer zóóó anders!”

De afwisseling van cliënten en het uiteindelijk door kennis en ervaring ervoor zorgen dat ze weer kunnen meedoen in de samenleving maakt mijn werk leuk. Bij MEE is er  volop de mogelijkheid om te blijven leren. Ieder kwartaal hebben we een plenaire bijeenkomst die in het teken staat van deskundigheidsbevordering en allerlei opleidingen en cursussen zijn altijd bespreekbaar.

Tip voor nieuwe medewerker:
Maak gebruik van je collega’s. Met hen kun je situaties, regels en procedures waar je tegen aan loopt bespreken. Zo houd je je sociale kaart up-to-date. Want er verandert telkens wel weer wat! 

Lettertype formaat aanpassen
Contrast